• Bromssensor för elcykel, ett måste ?

  Av:
  Ppettson
  Hej!

  Har köpt en elcykel med mekaniska bromsar och vill byta till hydrauliska , frågan är då om bromssensorer är ett måste eller om det går lika bra att köra utan. Googlar man runt så hittar man att det inte är nödvändigt. Är det någon här som bytt till hydrauliska bromsar och hur har ni gjort ? Gissar att de fyller en funktion gällande att motorn slår ifrån och kanske är en fördel att det fungerar så för att minska slitaget på motorn?

  Tack på förhand
 • Re: Bromssensor för elcykel, ett måste ?

  Av:
  rois
  Jag tror att du kan får svar på syskonsajten happyride, vad gäller utbyte från mekaniska till hydrauliska bromsar. Där finns specialisterna, inte här. Nämn dock inte att det gäller en elcykel, då blir du tillbakaskickad hit. Bromsbyte är dock en generell fråga, det gäller ju alla typer av cyklar. Tala där om tydligare vad det är för mekanisk broms, är det en fälgbroms eller skivbroms.

  Om det är krav på bromssensor, kan jag inte svara på. Men jag misstänker som du att det beror att tillverkare vill skydda motorn genom att stänga av motorn då man bromsar. Men det verkar vara ett konstigt scenario, man bromsar knappast samtidigt som man trampar. Elmotorn får inte assistera om om cyklisten själv inte driver cykeln.
 • Re: Bromssensor för elcykel, ett måste ?

  Av:
  Ppettson
  Hej! Tack för snabb återkoppling, får luska lite mer i om det är ett måste eller inte :)
 • Re: Bromssensor för elcykel, ett måste ?

  Av:
  rois
  Jag har ingen bromssensor på min elcykel, om det kan vara en hjälp. Sen är det nog ett dyrt byte. Jag förutsätter att du har mekaniska skivbromsars, annars fungerar det troligen inte. Du får byta bromsreglage och bromsok, samt bromslangar för bromsolja.

  Annars verkar hydrauliska skivbromsar trevligare än mekaniska, av den erfarenhet jag har. Jag har troligen Shimanos billigaste hydrauliska skivbromssystem, samt på en annan cykel ett mekaniskt system som anses vara bland dom bättre. Det hydrauliska systemet är klart bättre. Sen är frågan om det är värt att uppgradera.
 • Re: Bromssensor för elcykel, ett måste ?

  Av:
  Ppettson
  Japp, det sitter mekaniska skivbromsar och har hydraliska på min andra cykel, så kör det på båda cyklarna då det är mycket skönare :)
 • Re: Bromssensor för elcykel, ett måste ?

  Av:
  Tompot
  Bromssensorn är väl bara en slutande eller öppnande kontakt.
  Det finns bromshandtag för hydrauliska bromsar som har denna funktion inbyggd.
  Används på cyklar där man vill ha bromsljus. Har dessa själv, kolla in Magura MT4e eller MT5e, alla som slutar på "e" har brytare i handtaget. Finns i två varianter, normally open och normally closed.
 • Re: Bromssensor för elcykel, ett måste ?

  Av:
  Ppettson
  Hej! Tack ,skall genast kolla upp detta.
Denna sida är flyttad:
Besök elcykel forumet